maandag 26 maart 2012

Ook belangrijk, de lens!


Lenzen, oftewel objectieven. Als je een spiegelreflex camera hebt is het een groot voordeel dat je de lenzen kunt verwisselen. Dit is ook het belangrijkste deel van de camera. Zonder een goede lens kun je nooit de mooiste foto’s maken. Maar voor welke lens moet je gaan? Er is tenslotte voor elk doeleinde een ander objectief.

Standaard
Een standaard lens is ongeveer gelijk aan het beeld dat het menselijk oog ziet. Vaak zit er bij een spiegelreflex camera een all-round objectief, die kan in- en uitzoomen.

Groothoek objectieven
Met een groothoekobjectief (wide angle) kun je veel van de omgeving vast leggen. Bij een groothoek lens lijkt alles wat verder weg is veel kleiner en alles wat (erg) dichtbij is juist extreem groot. Door dit effect kun je leuke creatieve foto's maken met een groothoek lens.




Fish-eye lenzen
Ook een bepaalde vorm van een groothoek lens is een fish-eye lens. Met een fish-eye lens kun je een foto maken waarop alles onder een hoek van bijna 180 graden te zien is. Er komt dus erg veel op de foto. Als je niet op past heb je al snel ook je eigen voeten erop staan terwijl je gewoon recht vooruit aan het fotograferen bent. Een fish-eye lens levert geen beeldvullend plaatje op maar een cirkelvormige foto.



Telelenzen
Met telelenzen kun je onderwerpen die verder weg zijn dichterbij halen. Dergelijk extreme telelenzen zijn vooral geliefd onder natuurfotografen. Je kunt zo vanaf een grote afstand toch dat ene vogeltje of dat angstige hertje beeldvullend vastleggen. Telelenzen met een minder extreem bereik kunnen erg nuttig zijn om bijvoorbeeld bij evenementen mensen vast te leggen zonder dat je anderen hierbij hindert.



Macro objectieven
Met een macro objectief kun je onderwerp van heel dichtbij vastleggen. Bij een goed macro objectief is de beeldverhouding op het optimale punt 1:1, het beeld dat op je sensor valt is dan dus even groot als het onderwerp in werkelijkheid is. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten