dinsdag 20 maart 2012

Fototechniek #2 Bewegingsonscherpte

Bewegingsonscherpte, heel vervelend op een foto. Alles is een beetje wazig en de foto is waardeloos geworden. Herkenbaar? Ik maak het in ieder geval nog regelmatig mee. Dit komt omdat er niet genoeg licht op de lens valt, waardoor de sluitertijd te lang is om een scherpe foto te maken. Je kan die blurrie foto's verhelpen door de flits te gebruiken, maar daar wordt de foto niet altijd mooier van.

Bewegingsonscherpte, heel mooi op een foto! Je moet het alleen wel goed toe kunnen passen. Als je een camera hebt waarbij je de sluitertijd kunt instellen kun je hele mooie en enigszins aparte foto's maken. Hiervoor heb je wel eens statief nodig, want als je de sluitertijd op 3 sec hebt staan gaat het echt niet lukken om die camera helemaal stil te houden. Bij bewegingsonscherpte is het juist de kunst om bepaalde stilstaande objecten scherp te houden en de bewegende dingen in een waas over een foto heen laten gaan.

Dit heb ik ook zo gedaan in mijn eigen dorp Boekel. 's Nachts op een heuvel (bij de molen voor diegene die uit Boekel komen) en heb de sluitertijd op ongeveer 10 sec. gezet. Zo krijg je een heel leuk effect van de lampen van de auto's. En je kan het zelf ook makkelijk proberen! Ga maar eens een keer op de achterbank zitten van een rijdende auto en leg de camera op de hoedenplank naar buiten gericht. Zet de sluitertijd tussen de 1 en 5 sec. en kijk maar wat het oplevert. Succes ermee!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten