maandag 5 maart 2012

Fototechniek #1 scherptediepte


In dit blog ga ik ook verschillende fototechnieken behandelen. Het is leuk en als je de technieken een beetje onder de knie hebt, kan je laten zien in je foto’s dat je weet waar je mee bezig bent. De eerste fototechniek is scherptediepte. Het is een van de meest gebruikte technieken om een foto beter tot zijn recht te laten komen.

 Ten eerste moet je weten wat een diafragma is. Het diafragma is een van de drie belangrijkste onderdelen van je camera. De andere onderdelen zijn de sluitertijd (hoe lang valt het licht op de sensor) en de lichtgevoeligheid(de iso-waarde). Het diafragma is het onderdeel van de camera dat bepaalt hoeveel licht de film of digitale sensor bereikt. Vaak zijn deze dingen aanwezig op een spiegelreflexcamera. Door te spelen met de diafragma waarde krijg je een volledig onscherpe achtergrond of juist, een volledig scherpe achtergrond en alles wat daar tussen in zit.

Klein diafragma
Bij een kleiner diafragma valt er weinig licht op sensor en neemt de scherptediepte toe. Dit betekent bijvoorbeeld dat je in een landschap ook de achterste rij bomen scherp hebt. Doordat er door de kleinere opening minder licht op de film of lens valt neemt echter ook de sluitertijd toe. De lens moet het licht langer op de sensor laten vallen om de foto genoeg te belichten, er moet licht van verder weg in het beeld de lens bereiken. Om het probleem om te lossen dat je hierdoor bewegingsonscherpte krijgt kan je de camera het beste op een statief plaatsen.


Groot diafragma
Bij een groter diafragma valt er juist veel licht op de lens en krijg je veel sneller onscherpte in de achtergrond van je foto. Hierdoor springt het onderwerp als het ware naar voren naar de kijker en geef je daarmee dus extra aandacht aan het onderwerp. Hoe meer je inzoomt, hoe groter het effect zal worden.



Ik zou zeggen, ga ermee aan de slag! Als je geen spiegelreflex camera hebt dan kan je ook je compact camera gebruiken met de macrostand. Speel daar eens mee en zorg dat je een achtergrond hebt die onscherp kan zijn. Laat het me in de comments weten hoe het ging en wat je ervan vond! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten