donderdag 29 maart 2012

Onder de loep

Een wondere wereld onder de microscoop. En gelukkig kunnen ze daar foto's van maken. Normaal zie je deze taferelen niet, omdat wij niet zo ver kunnen inzoomen met ons blote oog. Technologie heeft een wereld voor ons geopend. Alles kun je haarscherp bekijken en onderzoeken hoe bijvoorbeeld weet waar die bacterie of schimmel voorkomt, of welk insect er huishoudt in de bloem. Het levert vaak een heel mooi beeld op dat je het bijna kan zien als een kunstwerk op zich.

Vissenschubben

Bloem kever

Roestig oud munstuk


Muggenlarve

Salmonella bacterie

Gebroken wit brood



Six word story!

'Kut, mijn lensdop er niet afgehaald.'

woensdag 28 maart 2012

De kracht van een advertentie!

Iedereen kent de Paralympics wel. De Olymische spelen voor mensen met een handicap. In deze advertentie laten ze op een hele goede manier zien dat je, ook al heb je een handicap toch nog mee kan doen. De goede gephotoshopte beelden en één simpel woord laten in een keer een compleet verhaal zien. Dit is nou de kracht van fotografie. Met minimalistische beelden een hele goede advertentie neerzetten waar je sympathie voor krijgt, het snapt en het kan begrijpen. Ik zeg chapeau!




Een website is niet zomaar een website!

Websites, websites, websites. Ieder bedrijf wat een beetje reclame wil maken heeft tegenwoordig een website. Hele mooie, hele lelijke met het lettertype Comic Sans of gewoon hele standaard pagina's. Fotografen hebben ook altijd een eigen website en daar zitten echt prachtpraaltjes tussen. Hier heb ik er een paar op een rijtje gezet die ik zelf heel goed en mooi vindt. Qua fotomateriaal, maar ook qua design. Wat vinden jullie ervan? en weet je nog meer fotografie websites die ook het vermelden waard zijn?

Jason Bell
De website van de beroemde celebrity fotograaf Jason Bell.

Jill Greenberg
Een website van een meester fotograaf. De foto's zijn groot, sterk en kleurrijk.

Timothy Hogan
De website wordt full screen om de foto's van de fotograaf nog beter te laten zien.

Timothy Allen
Dit is een blog over de fotografie van BBC.

Chase Jarvis
Chase Jarvis is beroemd onder de fotografen voor zijn blog, maar zijn website is een meesterwerk in webdesign.

John Wright
De website van fashion fotograaf John Wright is een goed voorbeeld van een minimalistisch design.

dinsdag 27 maart 2012

Spiegelkast lol

Wat een spiegelkast wel niet kan opleveren! Nee dit is niet gephotoshopt, maar echt vanuit een drieluik spiegelkast gefotografeerd. Bij mijn vorige post liet ik drie schetsen zien en hierbij heb ik de laatste schets ook op een creatieve manier uitgewerkt tot een foto. Leuk toch?


Draw me like one of your French girls!

Voor een schoolopdracht moesten we ook drie verschillende schetsen maken waarbij je jezelf laat zien. Natuurlijk vond ik dat het te maken moest hebben met mijn onderwerp, namelijk fotografie. Een verlaten boom wat altijd typisch is bij landschapsfotografie. Een polaroid en mezelf met mijn camera. Dit is geen foto van ik wil hip doen en fotografeer me vanuit de spieguuuhhll, maar een leuke schets waar mijn passie goed op afgebeeld wordt.








maandag 26 maart 2012

Leuke dingen doen met een frame..

Voor jullie een leuk filmpje over frames en foto's. Alleen die ene jongen in het filmpje kijkt iedere keer een beetje raar.. Toch best knap gemaakt!


Ook belangrijk, de lens!


Lenzen, oftewel objectieven. Als je een spiegelreflex camera hebt is het een groot voordeel dat je de lenzen kunt verwisselen. Dit is ook het belangrijkste deel van de camera. Zonder een goede lens kun je nooit de mooiste foto’s maken. Maar voor welke lens moet je gaan? Er is tenslotte voor elk doeleinde een ander objectief.

Standaard
Een standaard lens is ongeveer gelijk aan het beeld dat het menselijk oog ziet. Vaak zit er bij een spiegelreflex camera een all-round objectief, die kan in- en uitzoomen.

Groothoek objectieven
Met een groothoekobjectief (wide angle) kun je veel van de omgeving vast leggen. Bij een groothoek lens lijkt alles wat verder weg is veel kleiner en alles wat (erg) dichtbij is juist extreem groot. Door dit effect kun je leuke creatieve foto's maken met een groothoek lens.




Fish-eye lenzen
Ook een bepaalde vorm van een groothoek lens is een fish-eye lens. Met een fish-eye lens kun je een foto maken waarop alles onder een hoek van bijna 180 graden te zien is. Er komt dus erg veel op de foto. Als je niet op past heb je al snel ook je eigen voeten erop staan terwijl je gewoon recht vooruit aan het fotograferen bent. Een fish-eye lens levert geen beeldvullend plaatje op maar een cirkelvormige foto.



Telelenzen
Met telelenzen kun je onderwerpen die verder weg zijn dichterbij halen. Dergelijk extreme telelenzen zijn vooral geliefd onder natuurfotografen. Je kunt zo vanaf een grote afstand toch dat ene vogeltje of dat angstige hertje beeldvullend vastleggen. Telelenzen met een minder extreem bereik kunnen erg nuttig zijn om bijvoorbeeld bij evenementen mensen vast te leggen zonder dat je anderen hierbij hindert.



Macro objectieven
Met een macro objectief kun je onderwerp van heel dichtbij vastleggen. Bij een goed macro objectief is de beeldverhouding op het optimale punt 1:1, het beeld dat op je sensor valt is dan dus even groot als het onderwerp in werkelijkheid is. 



donderdag 22 maart 2012

Gekke bekken!

Sportfotografie is een vak apart. Net dat juiste shot om te laten zien wat de emotie perfect weerspiegeld bij die wedstrijd, oefening of overwinning. Maar soms kan dat ook hele grappige taferelen opleveren. Deze collectie kwam ik tegen op website froot.nl en er staan nog meer hele leuke series op. Deze wilde ik even met jullie delen, omdat ik bij het kijken van deze foto's lachend achter mijn beeldscherm zat.








Goed beeld, maaarrrr

Jägermeister, de lekkere borrel als je met je vrienden op stap bent. Vaak genoeg is het ook mijn ergste vijand geweest in de ochtend, maar dat terzijde. Jägermeister is ook al een tijdje bezig met een herpositionering. Ik denk dat je de reclames nog wel kent van 'Unleash the Beast'? Of dat ze overal aanwezig zijn op festivals? Daarom kwamen ze met een nieuwe pitch om een nieuwe campagne te bedenken. BovilDDB heeft uiteindelijk met een hele sterke visual deze pitch gewonnen.

Toen ik daar stage liep was dat proces in volle gang en lag er ook een heel goed concept. Nu heb ik daar maar een half jaar stage gelopen, dus ik heb niet het einde mee gekregen. Een maand of 2 geleden zag ik de poster van Jägermeister. Een heel mooi beeld en ik denk dat ze bij dat beeld ongeveer 20 foto's hebben gebruikt en goed in elkaar hebben gephotoshopt. Knap staaltje werk al zeg ik het zelf. Maar waar is het concept gebleven? Waar is de slogan die ze toen hadden? Jammer, het beeld is ontzettend mooi, maar het zegt verder niet zo heel veel. Hadden jullie het detail al gezien dat er bliksem in de vorm van een hertenkop uit de fles komt?


dinsdag 20 maart 2012

Herkenbaar?

Vroeger vaak met lego gespeeld? Nou ik wel en ik heb ook veel tekenfilms gekeken. Daarom vind ik deze advertenties misschien wel zo leuk. Dat je met een heel minimalistisch beeld zo herkenbare figuren kunt schetsen. Misschien ligt dat ook wel aan de bekendheid van de tekenfilm figuren die afgebeeld worden, maar lego maakt het plaatje wel af. Heel goed gedaan al zeg ik het zelf. Kan jij ze allemaal benoemen?







Motion blur

Naar aanleiding van mijn vorige blogpost over bewegingsonscherpte, heb ik hier een serie foto's die heel goed laat zien hoe je bewegingsonscherpte goed kan toepassen. Zo zie je dat water met een langere sluitertijd een heel mooi effect geeft. 







Fototechniek #2 Bewegingsonscherpte

Bewegingsonscherpte, heel vervelend op een foto. Alles is een beetje wazig en de foto is waardeloos geworden. Herkenbaar? Ik maak het in ieder geval nog regelmatig mee. Dit komt omdat er niet genoeg licht op de lens valt, waardoor de sluitertijd te lang is om een scherpe foto te maken. Je kan die blurrie foto's verhelpen door de flits te gebruiken, maar daar wordt de foto niet altijd mooier van.

Bewegingsonscherpte, heel mooi op een foto! Je moet het alleen wel goed toe kunnen passen. Als je een camera hebt waarbij je de sluitertijd kunt instellen kun je hele mooie en enigszins aparte foto's maken. Hiervoor heb je wel eens statief nodig, want als je de sluitertijd op 3 sec hebt staan gaat het echt niet lukken om die camera helemaal stil te houden. Bij bewegingsonscherpte is het juist de kunst om bepaalde stilstaande objecten scherp te houden en de bewegende dingen in een waas over een foto heen laten gaan.

Dit heb ik ook zo gedaan in mijn eigen dorp Boekel. 's Nachts op een heuvel (bij de molen voor diegene die uit Boekel komen) en heb de sluitertijd op ongeveer 10 sec. gezet. Zo krijg je een heel leuk effect van de lampen van de auto's. En je kan het zelf ook makkelijk proberen! Ga maar eens een keer op de achterbank zitten van een rijdende auto en leg de camera op de hoedenplank naar buiten gericht. Zet de sluitertijd tussen de 1 en 5 sec. en kijk maar wat het oplevert. Succes ermee!


maandag 19 maart 2012

Lytro, die moet ik hebben!

Een oplettende klasgenoot wees mij op een heel leuke camera, namelijk de Lytro. Dit is een camera waarbij het scherptepunt niet vaststaat: nadat een foto genomen is, kan je achteraf op een willekeurig punt scherpstellen. HOE VET IS DAT? Vergeet de technieken, deze camera is de toekomst. Nu kan iedereen hele vette scherpte/diepte foto’s maken!

Wat wel een paar nadelen zijn: Nog niet op de Nederlandse markt te verkrijgen, de foto’s kunnen nog niet afgedrukt worden vanwege de bestandsgrootte en ze zijn niet bepaald goedkoop. Voor 750 foto’s opslag betaal je 499,- en voor 350 foto’s opslag betaal je 399,-. Maar ach, het is een product wat waarschijnlijk in de toekomst wel verder ontwikkeld gaat worden! Ik kan niet wachten.. 




Alles lijkt op elkaar!

Modefotografie, allemaal één pot nat. Vind je ook niet? Het is dat het merk erbij staat, anders zou je niet weten naar welke winkel je moest gaan voor dat bepaalde truitje. Om jullie te testen heb ik hieronder drie beelden van merken die ik zelf best veel op elkaar vind lijken. Kan je zeggen welk merk bij welke poster past? Laat het me weten in de comments!




donderdag 15 maart 2012

En ben ik veranderd?

Ja mensen, Primeur! Ik heb eens goed door de la gezocht welke foto's mijn moeder nog had bewaard voor mij. En wat blijkt, ze heeft nog alle foto's bewaard van groep 1 tot aan mijn 4e jaar op het VMBO! Wat een plaatjes. Kan je zeggen dat ik veranderd ben in de loop der jaren?


woensdag 14 maart 2012

And yet another Six Word Story!

'Sta nou eens een keer stil!'

Fototentoonstelling op TU/e

Op de bus wachten kan saai zijn, maar als je goed rondkijkt zie je soms wel opvallende en leuke dingen. Hier ook een abri over een fototentoonstelling over Growth. Mijn aandacht ging ernaartoe en heb er een foto van gemaakt om te kijken wat het verder inhoudt. Het is een internationale fototentoonstelling van Prix Pictet die voor de derde keer gepresenteerd wordt door Studium Generale. Heel mooi allemaal, maar wat houdt het in?

De Prix Pictet is een internationale fotografiewedstrijd over duurzaamheid met dit jaars thema 'groei'. De tegenstrijdigheden van groei worden in de tentoonstelling op uiteenlopende manieren prachtig zichtbaar: ongebreidelde hoogbouw in Hong Kong, albatroskadavers vol plastic afval en nog veel meer. Ik denk wel een goede reden om een kijkje te gaan nemen bij de TU/e. De tentoonstelling is van 13 maart tot 13 april en is gratis te zien. Iets voor jou? 






Add some blur.. Wow it's amazing!

Dit vind ik zelf een hele leuke techniek dus die wilde ik natuurlijk niet aan jullie voorbij gaan. Met een simpele toepassing lijken foto's van bovenaf miniatuurweergaven te worden. Heel even de randen vaag maken, oftewel blurren en het deel wat je wil laten zien scherp houden. Het geeft een leuk effect. Dit kan je trouwens ook bij filmpjes doen als je het beeld van bovenaf filmt, maar dan moet je het beeld wel laten versnellen om het effect nog groter te maken.