De camera's van tegenwoordig kunnen steeds meer. Dit betekent niet dat al die technologie jou de beste foto geeft. Het ligt vaak aan omstandigheden waarom die ene foto het net niet is geworden zoals jij had gehoopt. Ik geef nu een overzicht aan veel voorkomende fouten en hoe je die tegen kan gaan.
1. Slechte voorbereiding
Hierbij kan je denken aan te weinig geheugen op je kaart. Neem altijd een extra geheugenkaart mee als je veel wil gaan schieten zodat je niets hoeft te verwijderen op lokatie. Het is sowieso lastig om op een klein LCD scherm te zien of de foto goed is. Zorg ook voor genoeg stroom/batterijen en niet te vergeten dat de lens schoon moet zijn!
2. scheve horizon
Een andere veelgemaakte fout is een horizon waarbij het lijkt of het water van de zee links het beeld uit loopt. Vaak focus je je op een specifiek onderwerp en let je niet meer op de achtergrond of camerapositie. Een statief kan een oplossing zijn, of gewoonweg photoshop als de foto al is gemaakt.
3. Geen duidelijk onderwerp
Voor composities geldt vaak hoe simpeler hoe beter. Het is lastig voor de kijker om te zien waar die op moet letten als er veel dingen in beeld zijn. Bijvoorbeeld felle kleuren in de achtergrond of aan de randen die het oog afleiden van je eigelijke onderwerp. Om dit te voorkomen kun je inzoomen of gewoon dichterbij gaan staan. Je kan het ook vanuit een andere positie fotograferen. Van bovenaf of ga eens door de knieën. Het levert vaak ook verrassende en creatieve beelden op.
4. Niet scherp
Hoe vaak komt het niet voor dat een foto er op kleine weergave prima uit ziet, maar dat zodra je de foto groot weergeeft deze niet scherp is. Onscherpe foto's kunnen verschillende oorzaken hebben. In veel gevallen is de sluitertijd te langzaam zodat er bewegingsonscherpte ontstaat. Hoe langzamer de sluitertijd hoe groter de kans op bewegingsonscherpte. Je kan dit tegengaan door met een statief te werken. Vaak werkt het ook als je met twee handen je camera vast pakt, dit is stabieler. Ook kan je de camera tegen een muur aandrukken of op een muur plaatsen. Verder is mijn laatste tip nog dat hoe compacter je jezelf maakt, bijvoorbeeld door de camera dicht tegen je oog te houden en je armen dicht tegen je lichaam aan, je zelf het statief wordt en minder beweegt.
5. Focus op de verkeerde plek
Een andere reden waarom een foto of het gewenste deel niet scherp is kan liggen aan waar de camera op heeft scherp gesteld. Veel vertrouwen op de autofocus van de camera en dat gaat over het algemeen ook prima. Belangrijk is om een goed focuspunt te hebben. Je kunt er ook voor kiezen om het middelste focuspunt op het voorwerp te richten en vervolgens, terwijl je de sluiterknop ingedrukt houdt, de uiteindelijke compositie te maken. Bijvoorbeeld als het voorwerp niet in het midden moet staan.
6. Bah, slecht weer
Er is geen slecht weer in fotografie. Een blauwe lucht zonder wolken is ook maar saai en het hangt helemaal af van wat je wil gaan fotograferen. Donkere wolken, dichte mist, harde wind die vanalles opzweept zijn ingredienten om een aparte foto met impact te maken. Met zonlicht maak je vaak mooie foto's van personen. Het geeft een goede schaduwlijn in het gezicht, waardoor emoties meer naar voren komen. Maar als het grijs weer is kun je weer heel mooi natuur foto's maken, van bloemen bijvoorbeeld. Hiermee kan je de echte natuurkleuren fotograferen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten